Niclas skaffar inte någon ny bil

Niclas Köhler har haft egen bil i 18 år. Men när kontraktet på hans privatleasade bil nyligen gick ut lämnade han tillbaka den och bestämde sig för att inte skaffa någon ny.

Varför väljer du att inte ha egen bil?

– Det är främst av klimat- och miljöskäl. Koldioxidutsläppen måste minska och trafiken står för en stor del av utsläppen. Har man bil blir det lätt att man använder den av bekvämlighetsskäl. Det handlar om att ändra livsstil.

Jag funderade ett tag på att skaffa en elbil. Det finns ett garage med laddning en bit bort. Men det blir mycket pengar, dels för att köpa bilen och dels för garagehyra och laddning. En elbil orsakar också utsläpp av koldioxid, framförallt vid tillverkningen.

Hur brukar du resa?

– Jag åker kommunalt till jobbet. Bilen har jag använt främst till fritids- och semesterresor, hämta saker jag köpt på Blocket, åka till kolonistugan, hämta byggvaror, skjutsa barnen till simhallen och så vidare.

Hur kommer du att lösa de resorna nu?

– Kolonistugan ligger bara 2 km bort. Dit kan jag gå eller cykla. Jag har totalrenoverat cykeln så nu kommer den att hålla i minst fem år till. Dessutom har jag köpt en cykelkärra så jag lättare kan ta med mig saker till stugan.

Jag håller med är att riva en gammal bod vid kolonistugan och har beställt hämtning av rivningsmaterialet med Big bag. Det blir skönt att själv slippa åka till återvinningscentralen och lämna det. När det är dags att bygga en ny bod tänker jag beställa leverans av brädor och takpapp från ett byggvaruhus.

Jag kommer att köpa mer saker i stan, dit det går att åka kollektivt. Och så funderar på att gå med i en bilpool. För längre semesterresor kommer jag kanske att hyra bil.

Förväntar du dig några utmaningar framöver?

– Det blir en utmaning att behöva planera bättre och boka, hämta och lämna bilpoolsbil. En stor anledning till att ha egen bil är ju just att slippa planera. Det är en bekvämlighet.
Det kan också bli svårt att ta med barnen på middagar hos vänner som bor längre bort. Barnen orkar kanske inte åka långt med kollektivtrafiken sent på kvällen.

Vilka fördelar ser du med att inte ha en egen bil?

– Det blir mindre bilägarstress. Jag slipper leta parkeringsplats, behöver inte vara orolig för parkeringsböter och jag slipper skotta fram bilen på vintern. Kostnaderna blir också lägre. Min leasingbil kostade mig 3 000 i månaden plus bränsle och boendeparkering.

Jag gillar att gå och nu kommer jag att gå mer på väg till och från kollektivtrafiken. Det finns ju så mycket kollektivtrafik i Stockholm så bil är mer en lyx än en nödvändighet. Läget för klimatet är väldigt allvarligt. Vi behöver göra allt vi kan för att ställa om både nu och på längre sikt. Vi måste utveckla ny teknik, men det tar lång tid. Att ändra beteende är något som går blixtsnabbt.