Sålde bilen och satsade på Ubigo

– Bilen började bli gammal och vi sökte ett miljövänligare sätt att resa. Då hittade jag Ubigo, berättar Anna Sundquist. Ubigo är en mobilitetstjänst med allt resande i en app. Via appen i mobilen kan man boka både SL-resor, pool- och hyrbilar eller taxi.

– Jag räknade ut att bilen kostade runt 3 000 kronor i månaden med alla kringkostnader trots att den var betald för längesedan. Och den stod mesta delen av tiden i garaget. Ubigo fungerade så bra så vi sålde bilen samma månad.

Halva priset

Som konsult jobbar Anna Sundquist en del hemifrån, medan hennes man Bengt pendlar till jobbet. Via Ubigo abonnerar de nu på ett antal SL-biljetter och sex biltimmar varje månad. De delar på tjänsten och betalar ett fast pris på 1 700 kronor i månaden.

– Vi använder både SLs dygnsbiljetter och lånar elpoolbil eller hyrbil några gånger i månaden. Jag har också testat taxitjänsten ett par gånger. Då knappar man bara in var man befinner sig och vart man vill åka och får en fast prisuppgift på taxiresan.

Efter ett halvår med tjänsten är Anna Sundquist mycket nöjd. Bäst är att hon kan hyra någon av elbilarna som finns utplacerade på flera ställen i Hammarby Sjöstad där hon bor.

– Att köra elbil är fantastiskt, men tack vare den här mobilitetstjänsten behöver vi inte äga en själv. En enda gång har vi fått avsätta lite extra tid eftersom bilen vi fick inte var laddad, men det var ett undantag.

Miljövänligt

Båten var ett problem. Det gick inte att ta sig till båtplatsen med SL. Men då sade Anna och Bengt upp platsen och flyttade båten till sommarstugan istället. Dit går det bättre att ta sig kollektivt med Saltsjöbanan och Waxholmsbolaget.

– Den senaste månaden har jag varit rejält förkyld och då reste jag förstås mycket mindre med Ubigo. Men de resor jag inte utnyttjar har jag tillgodo nästa månad. Så fungerar det ju inte med garagehyra och månadskort, säger Anna Sundquist.

– Det viktigaste för oss var att vi ville göra något för klimatet, i andra hand var det en ekonomisk fråga. Nu, efter ett halvår har vi ändrat våra resvanor rätt ordentligt. När vi reser till mina föräldrar så tar vi numera tåget och vi åker mer kommunalt och okynneskör aldrig. Bor man som vi mitt i stan så behövs faktiskt ingen egen bil.