Emelie och hennes sambo är med i bilpool

Det finns många fördelar med att dela bil istället för att ha en egen. Det blir billigare och man slipper fixa med bilen.

Hur fungerar det?

– Bra. Vi är med i Bilpoolen.nu. Vi bor i Hammarbyhöjden och närmaste utlämningsställe är i Hammarby sjöstad cirka en kilometer bort. Där finns tio bilar. Vi går, cyklar eller åker kollektivt dit. Vi bokar ofta samma bil. Då vet vi var den står och hur den fungerar.

Man låser upp bilen med ett kort och i bilen finns bilnycklarna och ett tankkort. Om vi behöver tanka använder vi kortet och slipper ligga ute med egna pengar. Ska vi iväg tidigt på morgonen hämtar vi ibland bilen kvällen innan. Det är ingen avgift kl 22–06 och det är skönt att ha bilen på plats på morgonen.

Hur ofta använder ni bilpoolen?

–  I snitt en gång per vecka eller i alla fall några gånger i månaden. Våra resor är ofta ett par mil långa.

Vad har ni för kostnad för bilpoolen?

–  Cirka 1 000–2 000 kr i månaden. Vi betalar en månadskostnad och en timkostnad och har 40 fria mil.

Hur funkar bokningen?

– Det funkar smidigt. Man bokar via en webbsida eller en app. Där se man tydligt vad det kostar och när bilen är ledig.

Hur är tillgången på bilar. Brukar det finnas någon ledig när ni vill ha en bil?

– Vi har inte varit med om att det inte finns någon bil när vi vill ha en. Vill vi ha en bil på lördag eller söndag bokar vi den i början av veckan för att vara säkra på att få den. Det gäller särskilt när vi vill ha en lite större bil. Bilpoolen har färre stora bilar så de tar slut först.

Hur reser ni i övrigt?

– Vi cyklar och åker kollektivt till jobbet. Ibland reser vi till Skåne. Då brukar vi hyra en bil genom Hertz för att få en bekvämare bil. Det blir också billigare att hyra bil en vecka än att använda en bilpoolsbil.

Varför har ni valt att inte ha en egen bil?

– Det kostar mycket att köpa en bil och vi är inte intresserade av att fixa med en bil. Dessutom tror jag att vi skulle använda bil mer om vi ägde en. Det skulle vara onödigt dyrt och sämre för miljön.

Har du något tips till den som funderar på bilpool?

– Våga prova! Det har hänt en enda gång att bilpoolsbilen inte har startat. Annars är det tillgängligt och bra och fungerar utan strul.