Test av elcykel gav mersmak

Karin Fältin och dottern Juli som bor i Hägersten beslutade sig för att testa elcykel. Det var en annons om den kommunala satsningen Utan bilen-dealen som gav dem chansen byta bil mot elcykel i två veckor. Ett test som gav mersmak.

– Vi vill gärna minska vårt klimatavtryck och skapa nya vanor som är bra både för klimatet och hälsan. Att leva hållbart är viktigt för oss, säger Karin Fältin.

Och efter en fjortondagars testperiod i september med elcyklar utlånade av Stockholms stad är både Juli, 13, och mamma Karin entusiastiska:

– Vi hade inte provat elcykel förut, men dom är fantastiskt snabba. Man bara svischar fram även i uppförsbackarna, säger Karin.

Juli som går i sjuan har ungefär en och en halv kilometer till skolan och har cyklat med lånecykeln varje dag.

– Det har varit jätteroligt att testköra och så har det gått mycket lättare att ta sig hem för där är det så mycket uppförsbackar. Kompisarna i skolan har provkört cykeln – de tyckte den var jättekul och blev nog lite avundsjuka, säger hon.

– Jag har också cyklat för att hälsa på kompisar och in till stan med mamma. På hela lånetiden behövde jag bara ladda batteriet en enda gång och det var lika enkelt som att ladda mobilen.

Snabbt med cykeln

Karin Fältin jobbar på Vistaskolan i Huddinge. Att ta sig dit från Hägersten med kollektivtrafik går trögt eftersom det innebär så många byten:

– Det tar faktiskt nära timmen att åka kommunalt och med bil bara 20 minuter. Men med elcykeln går det också snabbt ­– jag är på jobbet på en halvtimme. Överlag tycker jag att det gått nästan lika fort att cykla som att köra bil, både i stan och här i närförorten, säger hon.

Två cyklister vid en parkbänk

– Cyklarna har fungerat väldigt bra och ingenting har krånglat. Men man måste ta med sig batteriet hela tiden eftersom det är stöldbegärligt. Juli har plockat av det och låst in det i sitt skåp i skolan varje dag. Det blir lite extra att kånka på, men det har gått bra.

– Med cykel är det förstås svårt att storhandla. I så fall behöver vi nog en cykelkärra också. Men vi har tagit var sin kasse i cykelkorgen när vi varit till affären och det har fungerat.

– Cykelkorgen räcker också till för skolväska och jympapåse.

Nu känner vi oss jättepeppade att ställa undan bilen helt och cykla istället, tycker både Karin och Juli.