Elcykel är jättesmidigt

Tvåbarnsfamiljen fick låna en "vanlig" elcykel och en eldriven lastcykel under två höstveckor. De klarade sig bra och kunde göra allt de ville, utom att åka på besök hos vänner på andra sidan stan, med elcyklarna. Och de kom snabbare fram än med SL.

Cykelväg med en kvinna som cyklar på elcykel och en man som cyklar med två barn på eldriven lådcykel

Första turen gick till en stormarknad i närheten för att skaffa cykelhjälmar till hela familjen. Sedan var Ninel Barrios Pizarro och Mikey Cortes Chaves samt barnen Elliot, 5 år, och Martí, 2, redo för en fjorton dagars hösttest av två elcyklar – en tvåhjuling och en trehjulig Cargobike lådcykel.

– Både barnen och vi var väldigt entusiastiska från start och det blev faktiskt bara bättre under tiden. Minst entusiastisk var väl vår yorkshireterrier Wilma, men hon anpassade sig ganska snart, berättar Ninel.
Ninel och Mikey har främst använt sig av cyklarna för att köra barnen till förskolan och för att ta sig till Universitetet där Ninel läser och Mikey jobbar.

– Vi blev förvånade över att elcyklarna faktiskt var snabbare än att åka med kollektivtrafiken. Det tar faktiskt lite längre tid att åka in till stan från Helenelunds pendeltågsstation och byta till tunnelbana där för att ta sig till Universitetet.

Återgång till cykelkultur

Trots oktobervädret har Ninel cyklat till universitetet tre gånger i veckan från Kista och ett antal gånger in till stan där hon är engagerad i föreningsarbete.

– Om det spöregnat så har jag bara väntat ut det värsta. Lite duggregn gör ingenting. Jag har hunnit cykla 15-16 mil under de här veckorna, säger Ninel.

– Nu under coronapandemin känns det extra bra att kunna undvika trängsel inne i stan där det finns fina cykelbanor överallt. Och om man kan undvika värsta rusningstiden på pendeln så går det bra att ta med sig tvåhjulingen där också.

Mikey och Ninel har tidigare bott i Uppsala och är vana vid cykelkulturen där. Fast sedan de flyttat till Kista blev det istället mycket bilåkande.

– Men vi har faktiskt klarat oss bra utan bilen under den här perioden. Det enda vi tackat nej till var en inbjudan till kompisar på Värmdö. Vi tyckte det var för långt för barnen. Cargobiken är utmärkt till många saker, men inte till allt eftersom den är så stor, fast barnen älskar den förstås.

Mikey tycker att cykeln nästan går lite för lätt, han vill egentligen ha mer träning och få bättre flås av trampandet. Men eftersom man cyklar mycket mer och längre sträckor med elcykel så kanske det går jämt ut, säger han.
Efter testperioden funderar Mikey och Ninel allvarligt på hur var sin elcykel och bilpool kan vara ett alternativ till bilen i framtiden.

– Rätt klädd så kan man cykla nästan jämnt. Och så har min syster och mamma också fått prova och blivit lika entusiastiska de med. Så det blir säkert betydligt fler elcyklar i familjen framöver, säger Ninel.

Kvinna, man och två barn på cykelbana med en elcykel och en lådcykel