Brf Kajen 5 provar cykelpool

Storhandling, hämtning på förskolan och turer till återvinningscentralen. Medlemmarna i bostadsrättsföreningen Kajen 5 testar cykelpool med ellastcykel för en mängd olika resor.

En man kör en lastcykel med två barn

Barnen tycker det är kul att bli hämtade med ellastcykel.

Sedan i slutet av förra året har bostadsrättsföreningen Kajen 5 i Liljeholmen en cykelpool med lastcyklar. Föreningen hade nappat på Utan egen bils erbjudande om ett gratis provår med lastcykelpool.

Ett tjugotal föreningar anmälde intresse för att prova cykelpool. Utan egen bil valde ut de två föreningar som kunde visa upp flest intresserade medlemmar. Det var Brf Kajen 5 och brf Chokladfabriken på Kungsholmen. Föreningarna har nu varsin cykelpool med två eldrivna lastcyklar som medlemmarna får boka: En trehjuling med stor låda och en lite smidigare tvåhjulig cykel med en mindre lastplats.

Lastar barnen i lådan

I brf Kajen 5 bor det runt 400 personer. I januari hade runt 20 av dem hunnit anmäla sig och börjat använda cyklarna. En av dem är Omid Azad.

– Jag tar lådcykeln och hämtar barnen på förskolan. De tycker att det är det roligaste som finns att bli hämtade med elcykel, berättar han.

Omid har också bokat cykel för att ta barnen till Zinkensdamms IP och åka skridskor.

– Skridskobanan ligger en bit bort och det blir lite mycket för barnen att både cykla själva och sedan åka skridskor. Då fungerar det bättre att kunna skjutsa dem, säger Omid

– Det bästa med ellastcykel tycker han är att inte bli begränsad av hur långt det är. Det finns utrymme att lasta och det blir inte tungt. När man inte orkar hjälper cykeln till.

Vissa tider är cykelpoolen populärare

Cyklarna är särskilt populära under helgförmiddagar och mellan klockan 16 och 17 på vardagar. Då gäller det att vara på hugget. Cyklarna bokas i en app och de går att boka tidigast tio minuter i förväg. Men det är ett system som kan komma att utvecklas så att det blir möjligt att boka längre i förväg.

– När det blir ljusare och varmare kommer cyklarna troligen att utnyttjas mer och längre på kvällarna, tror Malin Cronqvist, som är ordförande för bostadsrättsföreningen och har cyklat till Ikea och till återvinningen med lastcykel.

– Lastcykel är ett bra komplement till vanlig cykel. Men de är rätt stora. Därför är det bra att dela på dem i en cykelpool. Då blir det bättre plats i cykelgaraget, menar hon.

Läs mer om hur en bostadsrättsförening kan fixa lastcykelpool