Börjar dagen med ett leende

Lisa och Aras får testar på livet utan egen bil. De har genom satsningen utan bilen dealen fått låna två elcyklar: den ena är en "vanlig" tvåhjuling och den andra el lådcykel.

Bild bakifrån på barn med cykelhjälp som sitter i lådan på lastcykel på brygga och väntar på vidare färd med färja.Ni har fått låna en el-lådcykel och en vanlig elcykel, vad är känslan efter första tiden?

— Det är en härlig frihetskänsla när man kan vara ute och svischa omkring. Man får en helt annan känsla av stadsrummet när man sitter på cykeln, inleder Lisa.

— Jag har mest cyklat med lådcykeln och den är ganska annorlunda jämfört med en vanlig cykel. Från att vara instängd i en bil till att vara ute i friska luften är en härlig känsla, tillägger Aras.

— Ja och det går snabbare då vi inte hamnar i bilköerna. Hade vi inte haft el-cykeln hade det blivit väldigt  långa pendlingstider, säger Lisa.

— Jag sparar mycket tid och känner också att jag får ganska mycket motion. Jag trampar nästan 2,6 mil om dagen! Det är ju jättebra då livet har blivit ganska isolerat nu under pandemin, berättar Aras entusiastiskt.

Har cykeln lett till möjligheter i vardagen?

— Ja verkligen. Det är begränsade med bil för du måste hitta parkeringsplats, hamnar i köer speciellt vid rusningstrafik och kan då inte vara lika spontan. Med cykeln kan jag sticka iväg på lunchen och utföra småärenden som jag annars inte hade gjort, säger Aras.

— Det är en kombination av att man får röra på sig, det går fort och man blir glad. Man börjar dagen med ett leende på läpparna och sen ler alla andra mot en för att man ler tillbaka. Det som ett litet community som ler mot varandra på gatorna, berättar Lisa glatt.

Vill vara en förebild för sina barn

Barnen älskar att sitta i lådcykeln. De är jättestolta och berättar för alla att de har el-lådcykel. Sen har vi så mycket härligt att prata om när vi kommer hem
från våra cykelturer, säger Lisa.

— Barnen är mycket mer medvetna än oss vuxna när det gäller hållbarhetsfrågor och då är det jättebra minska sitt bilåkande. Man vill ju vara en förebild för sina barn, tillägger Aras.

Får man plats med allt i el-lådcykeln?

— Ja, det går ner 2 barn, filtar, datorer och barnens ryggsäck för utflykt och det går att ösa på mer om man nu skulle vilja. Vi har varit och storhandlat och då var det fullt med matkassar, berättar Aras tankfullt när han åter-
ger sina resor.

Vad skulle ni säga till någon som står och velar om att köpa en el-cykel?

— Jag har i ett och ett halvt års tid försökt att använda vanlig cykel med ambitionen att ställa av bilen men har man 2 små barn så är det väldigt svårt med logistiken. Men med lådcykeln ser jag verkligen en möjlighet, säger Aras.

— Kör bara, det är ju bara dumt att sitta i bilköer, avslutar Lisa uppmanande.

Vill ni läsa mer om projektet och familjernas upplevelser gå in på utanbilendealen.se eller använd #utanbilendealen. Utan bilen-dealen finansieras av Tillväxtverket via den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och är en del av projektet Fossilfritt 2030.