Aktuellt

15

sep

Familjerna slopade fyra av fem bilresor

Trebarnsfamiljen Stender från Hässelby hade länge tilltalats av livet utan bil men tyckte det var svårt att få ihop livspusslet med aktiviteter och inköp. Under våren 2021 deltog de, som en av 20 familjer, i projektet Utan bilen dealen. Under tio veckor fick de låna en eldriven lastcykel och en ”vanlig” elcykel för att testa vardagslivet utan egen bil. Familjen trivdes så bra med sin lastcykel att de efter projektets slut bestämde sig för att köpa ut cykeln. Nu kan de fortsätta njuta av friheten som lådcykeln ger och resa hållbart.

Kvinna sitter på lastcykel med två barn i lastlådan

– Lådcykeln är ett jättebra komplement i vardagen. Den har varit ett bra tillskott när det kommer till att transportera sig med 3 barn. Det är en väldig frihet för barnen att inte behöva bli intryckta och fastspända i bilen, berättar Elin Stender.
De tre barnen gillar lådcykeln och yngsta dottern Märta på 2 år klättrar ofta själv upp i lådan, spänner fast sig och ropar ”roligt!” när hon vill ge sig ut på en tur.

Familjen njuter av friheten

Familjen bor i radhus med bilen parkerad en bit bort. En stor fördel för dem är att de kan packa in alla matkassar direkt från lådan genom ytterdörren när de tar lådcykeln. Vanligtvis behöver de bära tunga kassar en bra bit från parkeringen. En annan favorit har varit de spontana utflykterna berättar Elin. Eftersom cykeln står på tomten så är det bara att packa i barnen och lite mackor i lådan och sen cykla ner till stranden för en frukostutflykt.

– Jag hade nog inte gjort den utflykten om jag inte hade haft cykellådan. Jag tycker att möjligheten till spontanitet är guld, så härligt att kunna packa allt man ska ha med på tomten och rulla ut, säger Elin Stender.
Cykling har blivit en naturlig del av familjens vardag och de rekommenderar andra familjer att våga testa.

De 20 familjerna som deltog i Utan bilen dealen under våren 2021, minskade sina bilresor under milen med 80 % genom att totalt byta ut 2000 bilresor. Det är vid korta resor bilen förorenar som mest, innan katalysatorn hunnit bli varm. Att välja cykeln för resor under milen är därför något av det mest klimatsmarta du kan göra.

Tillsammans har familjerna cyklat 1000 mil under de här 10 veckorna vilket motsvarar en resa ner till Saharaöknen och tillbaka.

Vill du också cykla mera?


Vikcykel, elcykel eller lastcykel? Så väljer du >


Vad kostar egentligen bilen – se våra räkneexempel >

Länk till sida om Utan bilen dealen hos Energi- och klimatrådgivningen