Cykel och lastcykel
Med cykel tar du dig fram snabbt och smidigt. Dessutom blir du starkare, piggare och friskare av att cykla regelbundet.
En resa på 5 km tar omkring 15–25 minuter att cykla med en vanlig cykel. Med en elcykel tar du dig fram snabbare och kan åka längre, det går ungefär dubbelt så snabbt. En lastcykel eller cykelkärra passar dig som behöver transportera saker eller barn.
Vilken cykel passar mig när jag vill….
Cykla själv
Vanlig cykel
Det finns flera olika typer av vanliga cyklar som passar olika behov.
Passar dig som: ska resa 1–10 km och vill få motion på köpet.
Pris: finns i alla prisklasser.
Elcykel
Med en elcykel får du hjälp av en elmotor vilket gör det lätt att cykla både i motvind och i uppförsbackar.
Passar dig som: ska cykla en längre sträcka (upp till 2 mil) eller inte vill komma fram svettig. Det passar också dig som vill använda cykelkärra ibland, men tycker det är för tungt med en vanlig cykel.
Pris: ca 12 000 kr–25 000 kr.
Gröna bilister har testat elcyklar →
Vikcykel
En vikcykel är en ihopfällbar cykel som du kan ta med i kollektivtrafiken och tar mindre plats att förvara hemma. Finns med och utan eldrift.
Passar dig som: vill ta med dig cykeln på bussen, pendeln eller tåget.
Pris: ca 2 000–12 000 kr.
Ta mig från A till B på ”stan” och sedan lämna kvar cykeln
Det finns en del hyrcyklar på stan som alla hittas, bokas och betalas via respektive leverantörs app. Du kan välja på:
- Vanliga cyklar (EU-bikes).
- Elsparkcyklar/kick-bikes/elscooters (Voi, Glyde, Tier, Lime med fler).
Tips! Med appen/hemsidan Zcooters kan du hitta alla elsparkcyklar i en och samma karta. - Elmopeder (Blinkee).
Gröna bilister har testat de flesta eldrivna hyrfordonen som finns på stan →
Cykla med last eller passagerare
Lastcykel
En lastcykel kan du lasta med saker eller barn. Finns med och utan eldrift.
Passar dig som: ofta behöver transportera barn, matkassar, arbetsmaterial eller andra saker.
Pris: ca 15 000 kr–45 000 kr.
Tillbehör: Cykelkärra
En cykelkärra eller cykelvagn kan du koppla på de flesta cyklar och är ett alternativ till lastcykel.
Passar dig som: behöver transportera barn eller saker ibland. Det passar också dig som inte får plats med en lastcykel eller vill slippa lastcykel de gånger du inte har last.
Pris: ca 1 000 kr–5 000 kr.
På cykelvalet.se kan du se vilken cykel som passar dig bäst →
Dela cykel i en cykelpool
En lastcykel är en stor investering för dig som inte behöver den varje dag. Den tar också relativt stor plats, det blir därför snabbt trångt i cykelrummet om flera ska ha sin egen. Prata med dina grannar och kolla om det finns fler som skulle vilja ha tillgång till en lastcykel. Kanske kan ni dela på en eller fler genom att starta eller hyra in en cykelpool tillsammans?
Läs mer om hur ni kan fixa en cykelpool i er bostadsrättsförening →
Fem saker som förenklar livet som cyklist
- Ha rätt utrustning. Enligt lag behöver du ha ringklocka och fungerande broms på din cykel. När du cyklar i mörker behöver du dessutom ha belysning och reflexer. Annan utrustning som är bra att ha är hjälm, lås, cykelkorg eller cykelväska, stänkskärmar och reflexväst. Läs mer om cykelutrustning och vilka regler som gäller här →
- Lär dig enkla trafikregler för att minska onödiga konflikter i trafiken. Visa stopptecken när du ska stanna och sträck ut armen till höger eller vänster när du planerar att svänga. Stanna också för fotgängare som vill passera vid övergångsställen. Läs mer om ”vett och etikett” i trafiken här →
- Förvara gärna din cykel på en väderskyddad plats, inomhus eller utomhus under tak.
- Undvik stöld genom att låsa fast din cykel i ett fast objekt, gärna både i hjul och ram, och parkera på upplyst plats. Skriv upp cykelns ramnummer och stöldmärk den gärna. De flesta cyklar är försäkrade via din hemförsäkring, men om du köper en cykel av dyrare modell kan du behöva teckna en separat försäkring för den. Oftast behöver du ha ett SSF-godkänt lås för att försäkringen ska gälla. Läs mer om hur du undviker stöld och hur du kan stöldmärka din cykel på Stöldskyddsföreningens hemsida →
- Skaffa en cykelpump och lite verktyg så att du kan ta hand om din cykel. Om du bor i lägenhet kanske du kan ha en tillsammans med dina grannar i cykelrummet. Det finns även finns flera publika cykelpumpstationer på stan. Här finns en karta över alla pumpstationer och tips på vad du ska tänka på när du pumpar cykeln →
Så tar du hand om din cykel:
- Håll koll på lufttrycket, gärna innan varje cykeltur.
- Dra åt eventuella lösa delar på cykeln.
- Smörj rörliga delar regelbundet.
- Tvätta cykeln ofta, särskilt på vintern, för att undvika att den rostar.
Så gör du – steg för steg på YouTube:
Ställa in cykeln för att sitta bekvämt →
Ställa in cykelns bromsar →
Tvätta cykeln →
Byta däck →
Göra i ordning cykeln inför vintern →
Minska risken för punktering →
Göra en säkerhetskontroll →
Byta innerslang →
Kontrollera din nya cykel →
Tänka vid köp av en begagnad cykel →
Ordna tio verktyg för att meka med cykeln →
Jag skulle vilja cykla mer, men…
”…jag behöver inte en lastcykel tillräckligt ofta för att det ska vara värt investeringen.”
Prata med dina grannar! Finns det fler som skulle vilja ha tillgång till en lastcykel? Kanske kan ni starta eller hyra en cykelpool tillsammans? Ett annat alternativ är att köpa en cykelkärra eftersom du enkelt kan haka av och på den på din vanliga cykel.
”…cykeln jag vill ha är så dyr, jag skulle vilja provcykla innan jag köper en.”
Att köpa en elcykel eller annan dyrare cykel är en stor investering och därför vill många provcykla innan de slår till. I de flesta cykelaffärer går det bra att provcykla på plats utanför butiken. En del cykelaffärer erbjuder även utlåning/uthyrning av särskilda modeller, exempelvis elcyklar. Du kan då låna eller hyra cykeln under ett eller flera dygn och provköra den sträcka du regelbundet ska cykla.
”…hur får jag med mig allt jag behöver med en cykel?”
Det finns flera bra sätt att få med sig saker på cykeln. Ett alternativ är cykelkorg. Ett annat är cykelväska, de finns i många olika modeller och storlekar. En cykelväska fäster du på sadeln, styret, ramen eller pakethållaren. Ryggsäck fungerar förstås också, men kan bli varmt om ryggen. Har du mycket att ta med dig är en lastcykel eller cykelkärra att föredra. De finns också i en mängd olika varianter, med olika lastkapaciteter, köregenskaper och i olika prisklasser.
”…min cykel har fått punka och jag orkar inte fixa den.”
Ta hjälp! Många cykelaffärer hjälper till med att fixa punka och annan typ av service. Om du inte bor nära en cykelaffär så kan du fråga dina grannar om det är fler som behöver laga sina cyklar. Det finns en del cykelaffärer som har mobila serviceteam som kan komma ut till er fastighet.
”…jag vill inte komma fram svettig eller behöva byta om.”
Då är en eldriven cykel perfekt för dig! Den hjälper till i uppförsbackar och gör att cykelturen inte blir jobbigare än en promenad. På de flesta eldrivna cyklar kan du välja hur mycket hjälp du vill ha, vilket gör att du kan anpassa hjälpen efter dagsform och sträcka.
För dig som bor i bostadsrättsförening
Trängs alla cyklar huller om buller i ert cykelrum? Behöver du en lastcykel ibland, men inte tillräckligt ofta för att köpa en egen? Läs mer om hur ni kan fixa i ordning ert cykelrum eller fixa en cykelpool här →
Är din arbetsplats cykelvänlig?
Allt fler arbetsgivare uppmuntrar sina medarbetare att cykla till jobbet. Skulle du cykla oftare om det funkade bättre för cyklister på ditt jobb? Läs mer om hur din arbetsplats kan bli cykelvänligare här →