Kvinna som har packat sin bil och ska stänga dörren.

Du kan köra

Utan att äga

Bil ibland

Bilpool, hyrbil, taxi och privat bildelning kan vara ett bra alternativ för dig som inte använder bil mer än en eller ett par gånger i veckan. Det kan också vara ett bra alternativ till familjens andra bil. Bilpool kopplad till nya bostadsrättsföreningar eller flerfamiljshus är en snabbt ökande trend i storstäderna.

Bilpool

Att vara med i en bilpool innebär att du bara har bil när du behöver den. Bilpoolsbilarna är ofta nya, bränslesnåla och väl försäkrade. Många bilpooler har flera olika bilmodeller vilket gör att det går att välja bil efter behov. I nybyggda områden ingår ibland medlemskap i bilpool i hyran, då betalar medlemmen enbart för nyttjandet av bilen.

Bilpool med fasta platser
I bilpooler finns bilarna vanligen på fasta uppställningsplatser. Bilarna bokas i förväg och låses upp med nyckel, sms eller ett smart kort. Användaren betalar oftast en fast månadskostnad för sitt medlemskap och en rörlig kostnad. Den rörliga kostnaden beror på hur lång tid bilen bokas, hur långt den körs och ibland även på vilken tid det är på dygnet.

Det finns flera olika betalningsmodeller. Ett exempel är att storanvändaren får betala en högre månadskostnad och ett lägre tim- och kilometerpris, medan sällananvändaren kanske har ett helt kostnadsfritt medlemskap men med högre tim- och kilometerkostnad.

Här finns bilpooler i Stockholm med fasta platser → 

Friflytande bilpooler
I friflytande bilpooler behöver användaren inte lämna tillbaka bilen på samma plats som den togs och bilarna kan bara bokas kort tid innan avfärd. Bilen bokas och öppnas med en app. När bilen låses upp startar debiteringen som räknar vidare tills bokningen avslutas.

De friflytande bilpoolerna passar extra bra till korta ärenden eller vid förflyttning från a till b. När användaren kommit fram till sitt mål parkeras bilen, på gatuparkering, eller på annan parkering som bilpoolsföretaget godkänner. Bilen måste lämnas inom företagets verksamhetsområde, men får köras även utanför verksamhetsområdet.

Här finns bilpooler i Stockholm med friflytande bilar →

 

Privat bildelning

I takt med att delningsekonomin växer och plattformar för delning av privata ägodelar växer fram har även privat bildelning, eller ”hyr grannens bil” etablerat sig. Den som vill dela sin egen bil med andra kan annonsera ut den på en bildelningsplattform. Via plattformen sköts bokning, betalning och försäkring. Den som äger bilen bestämmer själv pris men får rekommendationer av bildelningsplattformen. Man kan säga att plattformen tillhandahåller systemet medan själva delningsavtalet rent juridiskt tecknas mellan bilägaren och den som vill använda bilen. Via privat bildelning finns det möjlighet att hyra även äldre bilar och priset för att hyra av privatpersoner är oftast lägre än via bilpoolsföretagen.

Plattformar för privat bildelning i Stockholm →

 

Hyrbil

Hyrbil skiljer sig från bilpool genom att man inte behöver vara medlem och att bilen oftast behöver hyras lite längre tid i sträck. För den som behöver bilen en vecka eller kanske ett helt sommarlov är hyrbil oftast det mest fördelaktiga alternativet. Ofta finns dessutom helg-, lov- och sommarerbjudanden.

Hyrbilsföretag hittar du enklast genom att söka på hyrbil på internet.

Här hittar du Eniros sammanställning av hyrbilar i Stockholm →

Abonnera på resor i paket
– exempelvis med bilpool, taxi och kollektivtrafik

Genom att abonnera på resor kan du få ett bättre helhetsgrepp på resorna och resekostnaderna. Det är ett sätt att få tillgång till flera sätt att resa i samma tjänst. Tjänsterna erbjuds nära eller mycket nära dig.

Det finns olika abonnemang som kan vara större eller mindre månadsabonnemang beroende på din familjs behov. Ibland ingår abonnemanget i hyran i nybyggda fastigheter.

Dålig koll på reseabonnemang? Läs mer om reseabonnemang i Stockholm →

Samåkning

Samåkning sparar pengar, tid (exempelvis för skjutsande föräldrar som kan turas om) och miljö. Det finns flera sätt att underlätta samåkningen.

Samåkning för privatpersoner
För att underlätta samåkning till regelbundna aktiviteter med utvalda deltagare kan man skapa en sms- eller chattgrupp eller en gemensam onlinekalender. Det finns tjänster och plattformar för att erbjuda och efterlysa samåkning i bredare forum, ofta för samåkning mellan städer, eller regelbunden pendlings-samåkning. Vissa skapar även särskilda samåkningsgrupper inför olika stora evenemang som musikfestivaler och stora idrottsevenemang. Dit hör:

Skjutsgruppen → har både en hemsida och en app för att erbjuda och efterlysa samåkning. Skjutsgruppen gör det även möjligt att bilda egna samåkningsgrupper inom tjänsten, till exempel i kvarteret, på jobbet eller i ett kompisgäng.
GoMore → är en kommersiell aktör som tillhandahåller en plattform på webben och i en app där privatpersoner kan annonsera ut och efterlysa samåkning.

Samåkning för idrottsföreningar och lag
Att skjutsa barn till träning är för många ett skäl till att ha bil. Det finns en uppsjö tjänster för att sköta kommunikation som riktar sig till idrottsföreningar och lag. I dessa kan man exempelvis kalla till matcher och träningar, och en del av dem har speciella funktioner för att erbjuda samåkning. Om du får kallelser med någon av dessa tjänster men saknar samåkningsdelen kan det bero på att din lagadministratör inte känner till funktionen. Be den som kallar till träningar och matcher att aktivera funktionen för samåkning. Exempel på samåkning för idrottsföreningar och lag:

laget.se →
Samåkning via sportadmin

 

Taxi

Den som inte har egen bil har faktiskt råd att åka väldigt mycket taxi innan notan kommer upp i samma nivå som för bilägaren. Här kan du se Testfaktas uträkning av hur många taxiresor du kan få för kostnaden av en egen bil →

Hemkörning eller lånefordon

Att transportera hem stora grejer från Ikea, byggvaruhuset och Blocket är ett vanliga skäl för att ta en poolbil, eller att handla on-line med hemkörning. Men det finns fler sätt:

Större varuhus som Ikea erbjuder ofta flera typer av hemkörning. På Ikea kan du exempelvis själv besöka butiken, göra dina inköp och sedan boka hemkörning (läs vidare om Ikeas leveransalternativ). Ikea har även lastcykel att låna på utvalda varuhus, dock ej i Stockholm ännu.

För inköp på Blocket finns numera ett etablerat samarbete med tjänsten Tipptap som innebär att du direkt i annonsen på blocket kan efterlysa ett privatbud som åtar sig att leverera ditt blocketfynd hem till dörren.

För att transportera skrymmande grejor till återvinning eller återbruk erbjuder Stockholm Vatten och Avfall möjlighet att låna lådcykel vid Roslagstulls återbruk. Det finns också ett mobil återbruk, popup återbruk, som turnerar runt om i stadsdelarna i Stockholm. Där kan du lämna avfall och återbruk.

 

Vilken billösning passar mig?

”Jag behöver en bil för en veckas semester i Sverige”

De flesta bilpooler accepterar längre bokningar, men ofta kan det bli mer fördelaktigt att ta en hyrbil. Ibland har bilpool och hyrbilsfirmor etablerade samarbeten med erbjudanden till bilpoolens medlemmar. Det finns ofta specialerbjudanden på hyrbil i semestertider och under lov, bland annat om du är medlem hos olika matvarukedjor. Även privat bildelning kan vara ett alternativ.

”Jag behöver veta att jag har tillgång till en bil varje onsdag”

Regelbundna aktiviteter gör det lättare att planera sitt bilbehov. Däremot finns det i dagsläget ingen tjänst för att abonnera på tillgång till bil vid ett visst återkommande tillfälle. De flesta bilpooler tillåter att man registrerar ett flertal bokningar. Hur många framtida bokningar som tillåts varierar mellan de olika tjänsterna. Att hitta en privat bildelare som är öppen för att låta dig hyra bilen till exempel varje onsdag kväll kan vara ett alternativ. Att efterlysa samåkning i laget eller till/från anläggningen kan vara en annan lösning.

”Jag behöver bilen för att ta mig till sommarstugan”

Sommarstugan ligger svenskarna varmt om hjärtat. Många sommarstugor är svåra att nå utan bil, men ibland går det att lösa resan dit utan att äga en egen bil. En del väljer att långtidshyra bil över sommaren, och att därutöver lösa helgresor till stugan med bilpool, hyrbil, kommunala färdmedel eller samåkning. Det finns även de innerstadsbor som väljer att placera sin egen bil vid sommarstugan, om det är där de främst behöver bilen, och ta sig dit på annat sätt.

”Jag behöver storhandla mat”

Att få hem maten utan egen bil tillhör egentligen de saker som går lättast att lösa i stora delar av Stockholm. Handla lokalt och oftare, skaffa rejäla cykelväskor, cykelvagn eller en ”dramaten” för att kunna storhandla. Lastcykel är ett annat alternativ. Kanske finns en lastcykelpool, eller cykelkärra, att låna i din fastighet eller i ditt närområde.

I Stockholm finns idag dessutom ett stort utbud av mataffärer med onlinebutiker och hemkörning. Det finns även ett stort utbud av matkasseleverantörer som erbjuder färdigplanerade matkassar med recept och ingredienser anpassade för ditt hushåll.

Vill du ändå inte använda dig av något av ovanstående alternativ till bil kan friflytande bilpool vara extra intressant, då kan du ta dig till matvaruaffären utan bil, göra dina inköp och sedan bara betala för bilen från affären och hem. Detta förutsätter att du kan hitta en friflytande poolbil vid affären och att du bor inom den aktuella bilpoolens verksamhetsområde. Eller – för enstaka storhandlingar – ta taxi, har du inte bil har du redan sparat mycket pengar och har råd med förvånansvärt många taxiresor.

 

Jämförelse av bilpooler

Vill du veta vilket bilpoolsföretag som passar bäst för just dig? Vi har sammanställt uppgifter om bilpooler i Stockholm.

Jämförelse av bilpooler i Stockholm →

Frågor & Svar om att använda bil ibland


Kan jag förboka bilar?
Alla stationära bilpooler förbokas. Friflytande bilpooler kan i regel reserveras tidigast 15 minuter innan avfärd.

Kan jag abonnera en bil vid ett visst klockslag varje vecka?
I dagsläget finns ingen färdig tjänst för detta. En möjlighet att lösa det kan vara att hitta en privat bildelare i din närhet som vill hyra ut sin bil till dig på detta sätt. 

Finns det bilpool där jag bor med tillräckligt många bilar?
I Stockholm finns det flest bilpoolsbilar i innerstaden men det finns även bilpool på olika ställen i ytterstaden. I vår jämförelse över bilpool hittar du länkar till alla bilpoolers kartor och placeringar.

Lönar det sig även att boka längre resor via hyrbil/bilpool?
Ofta finns helgerbjudanden och erbjudanden på lov och semestrar. Det lönar sig att undersöka erbjudanden hos såväl hyrbilsfirmor som bilpooler när du behöver bil lite längre tid.

Tipsa din bostadsrättsförening

I en bostadsrättsförening delar de boende redan mycket. Ofta även parkering. Att skaffa bilpool till föreningen kan vara ett sätt att låta parkeringsplatser komma alla i huset till del. Läs mer om bilpool via bostadsrättsföreningen här →

Läs mer: Poolbilar på plats i bostadsrättsföreningen →