1

okt

illustration av cyklist

Anta utmaningen #jagtarcykeln. Välj under en vecka cykeln och avstå helt från bil och kollektivtrafk. Det är bra för dig, det är bra för klimatet och det minskar trängseln i kollektivtrafiken.

Just nu pågår en kampanj för att få fler stockholmare att välja cykeln. Alla i Stockholms län är välkomna att anta cykelutmaningen.

Du som deltar i kampanjen lovar att använda cykel som transportmedel under en veckas tid och dokumentera detta med inlägg på Facebook eller Instagram med #jagtarcykeln.

27 kommuner i länet deltar och vinnaren koras i sociala medier i slutet på oktober.

Vinn en elcykel

Cykelkampanjen pågår  från den 21 september till den 31 oktober. Du som deltar i kampanjen har chansen att vinna en elcykel. Energi och klimatrådgivningen väljer ut det bidrag de tycker medverkat på bästa sätt.

Läs mer och anmäl dej till kampanjen #jagtarcykeln

3

jul

Vintercykling slår alla rekord

En mild vinter har inneburit att allt fler stockholmare tar cykeln till jobbet.
Åtta av stadens mätstationer i innerstaden, närförorter och ytterstaden registrerade till exempel över 100 000 fler cykelpassager än förra vintersäsongen.

Läs mer på Stockholms stads webb

 

 

3

jun

Byt biltänk mot mobilitet

Mobilitetstjänster innebär sömlös integrering av olika transportslag istället för privat bilägande. Den engelska förkortningen är MaaS, Mobility as a Service.

Nu testas mobilitetstjänsten UbiGo i Stockholm. Med den kan hela familjen resa med hjälp av ett flexibelt månads abonnemang där resorna både planeras, bokas och betalas i mobilen. UbiGo inkluderar kollektivtrafik, hyrbilar, bilpool och taxi. Prenumeranterna på resepaket får tillgång till ett antal dagars resor med kollektivtrafiken och ett antal hyrtimmar för bil i sin telefon. Resor som inte utnyttjas överförs till nästa månad och den som behöver mer restid kan enkelt lägga till fler.

Läs mer på Stockholms stads webbsida

2

apr

Utan egen bil i Corona-tider

I corona-tider gäller andra och snabbt föränderliga rekommendationer om val av färdmedel. Följ alltid aktuella råd på krisinformation.se och hos Stockholms stad samt SL

Kan du cykla istället för att åka kollektivt? Kanske är det enklare än du tror. Om du tror att det kan vara möjligt är det ett bra tillfälle att prova nu. Både för din egen och för dina medtrafikanters skull. På cykla.stockholm hittar du bl a info om cykelvägar i Stockholm.

Det kommer också en tid när vardagen återvänder igen. Med långsiktigt fokus på hållbara resor och transporter fortsätter utanegenbil.se att bjuda på tips och inspiration om sätt att resa och leva utan egen bil.

Vi söker hushåll som vill prova att leva utan egen bil. Ni ställer av bilen i tre månader och erbjuds i gengäld alternativ såsom elcykel, ellastcykel med plats för minst två barn, kollektivtrafikkort samt upp till fem tillfällen med bilpool, hyrbil eller annan typ av bildelningstjänst.

Provperioden kommer vara 1 september till 30 november*.

Vi söker er som…

 • Är minst två personer i hushållet, varav minst en över 18 år
 • Är nyfikna på om ni kan klara er utan egen bil
 • Har minst en bil som används flera gånger i veckan
 • Bor och lever så att det är praktiskt genomförbart att ersätta en ansenlig del av bilresorna med elcykel, lastcykel och/eller kollektivtrafik
 • Är eller vill bli aktiva på instagram och facebook och tycker det är kul att berätta om ert liv i sociala medier
 • Gärna ställer upp på intervjuer och medieinslag i kommersiella/publika mediekanaler
 • Bor i Botkyrka, Danderyd, Haninge, Huddinge, Håbo, Nacka, Nynäshamn, Salem, Stockholms stad, Sundbyberg, Sollentuna, Tyresö, Upplands-Bro eller Österåker.

Ansökningsperioden är nu över och anmälan är stängd.

Testhushållen utses av Energi och klimatrådgivningen i deltagande kommuner och beslutet meddelas senast 31 maj. Utvalda hushåll kommer att medverka i olika kommunikationsaktiviteter inom satsningen samt själva publicera egna inlägg om satsningen.

*Tillägg: Vi kommer anpassa projektets upplägg och tidsramar så att det passar rådande omständigheter med anledning av coronaviruset.

 

11

mar

Vårtips – skapa ordning i cykelrummet

I takt med att allt fler cyklar, och dessutom har flera olika cyklar, ökar trycket på cykelrummet. Har det blivit trångt och rörigt? Är där en blandning av cyklar som används dagligen och andra som mest förvaras långa tider? Det behöver inte vara så. Varför inte ta tillfället i akt att fixa till cykelrummet inför våren?

I vår information till bostadsrättsföreningar har vi samlat tips på hur ni kan få cykelrummet att fungera bättre. Där finns även lite tips på bra anordningar för att få plats med fler cyklar, t ex genom upphängning. Här kommer några exempel:

Bild på en cykel som står i ett cykelställ med byglar som gör att man kan låsa fast både hjul och ram i stället.

Cykelställ i olika höjdnivåer med bygel för fastlåsning av hjul och ram (bild Jansson&Partner).

 

Bild från ett cykelrum med cyklar upphängda i framhjulet i krokar på väggen

Cyklar som bara används ibland, t ex säsongsvis, kan långtidsförvaras upphängda på krokar. Då blir det mer plats för de cyklar som används dagligen (bild från Cyklos).

 

Bild från ett cykelrum med cyklar upphängda i framhjulet på ett runt högt cykelställ

Fristående runt cykelställ för yteffektiv förvaring av cyklar (bild från Cyklos).

Börja gärna med att göra en cykelutrensning: läs mer om  hur ni rensar ut gamla cyklar och planerar ett bra cykelrum →

Bor du i bostadsrätt och skulle vilja att ni hade bilpool, cykelpool eller bättre cykelförvaring? Nu är det dags för dig som är medlem i en bostadsrättsförening att lämna in förslag till föreningens årsstämma. På webbplatsen utanegenbil.se hittar du tips både om att skriva en motion och argument du kan använda för bilpool och cykelpool.

Till årsstämman blir alla medlemmar inbjudna och har rätt att vara med och fatta beslut.

Så här skriver du en motion

 • Skriv en rubrik som kortfattat beskriver vad ärendet handlar om
 • Skriv vad ärendet handlar om
 • Avsluta motionen med att själv föreslå ett beslut som du tycker att årsstämman ska ta
 • Skriv under dokumentet med ditt namn
 • Skicka eller lämna personligen din motion till din styrelse

Förslag på argument du kan använda om bil- och cykelpool

Rättvis användning av föreningens resurser

Att parkera på föreningens parkeringsplats är mer attraktivt än att ha så kallad boendeparkering. Det beror främst på att bilägarna har en fast plats och därmed slipper leta parkering och ta hänsyn till städdagar, men också för att det oftast är närmare boendet. Ändå är det billigare att stå på föreningens parkeringsplats. Det innebär att alla medlemmar är med och finansierar något som bara ett fåtal kan utnyttja. Samtidigt är kölistan till parkeringsplatserna lång och ibland hyrs parkeringsplatser ut i andra hand. Genom att använda en eller flera parkeringsplatser till en bilpool och/eller cykelpool blir det en mer rättvis fördelning av parkeringsutrymmet eftersom alla medlemmar kan utnyttja poolen.

 Insats för miljön och eventuellt ökat försäljningspris på lägenheterna

Att göra det lätt för föreningens medlemmar att resa utan egen bil är en insats för miljön och det gör fastigheten attraktiv. Allt fler blir intresserade av att klara sig utan egen bil och en förening som underlättar det och som har miljötänk är tilltalande för potentiella lägenhetsköpare.

Allt fler väljer cykeln som transportmedel

På marknaden finns nu flera olika typer av cyklar som kan fungera som alternativ till bil, såsom elcyklar och lastcyklar. En lastcykel eller elcykel kan vara en stor investering för ett enskilt hushåll, särskilt om den inte används så ofta. Om flera olika personer i föreningen skulle köpa lastcyklar skulle cykelrummet också snabbt bli fullt. Då är det smartare att dela på inköpskostnaden och utrymmet genom att ha en cykelpool.

Stökigt cykelrum

Alltför många cyklar trängs på en för liten yta i cykelrummet. Många cyklar är också trasiga och ser ut att aldrig användas. Detta gör det onödigt krångligt och svårt för dem som vill förvara sina cyklar där att också använda sina cyklar. Genom att rensa bort gamla trasiga cyklar och inreda cykelrummet med bättre cykelställ blir det lättare att cykla i föreningen. Det skulle också bli trevligare och skapa mindre irritation.

Läs mer om hur ni kan gå tillväga för att fixa en bilpool, cykelpool eller göra i ordning ert cykelrum här.