Aktuellt

2021

september

Trebarnsfamiljen Stender från Hässelby hade länge tilltalats av livet utan bil men tyckte det var svårt att få ihop livspusslet med aktiviteter och inköp. Under våren 2021 deltog de, som en av 20 familjer, i projektet Utan bilen dealen. Under tio veckor fick de låna en eldriven lastcykel och en ”vanlig” elcykel för att testa vardagslivet utan egen bil. Familjen trivdes så bra med sin lastcykel att de efter projektets slut bestämde sig för att köpa ut cykeln. Nu kan de fortsätta njuta av friheten som lådcykeln ger och resa hållbart.

Kvinna sitter på lastcykel med två barn i lastlådan

– Lådcykeln är ett jättebra komplement i vardagen. Den har varit ett bra tillskott när det kommer till att transportera sig med 3 barn. Det är en väldig frihet för barnen att inte behöva bli intryckta och fastspända i bilen, berättar Elin Stender.
De tre barnen gillar lådcykeln och yngsta dottern Märta på 2 år klättrar ofta själv upp i lådan, spänner fast sig och ropar ”roligt!” när hon vill ge sig ut på en tur.

Familjen njuter av friheten

Familjen bor i radhus med bilen parkerad en bit bort. En stor fördel för dem är att de kan packa in alla matkassar direkt från lådan genom ytterdörren när de tar lådcykeln. Vanligtvis behöver de bära tunga kassar en bra bit från parkeringen. En annan favorit har varit de spontana utflykterna berättar Elin. Eftersom cykeln står på tomten så är det bara att packa i barnen och lite mackor i lådan och sen cykla ner till stranden för en frukostutflykt.

– Jag hade nog inte gjort den utflykten om jag inte hade haft cykellådan. Jag tycker att möjligheten till spontanitet är guld, så härligt att kunna packa allt man ska ha med på tomten och rulla ut, säger Elin Stender.
Cykling har blivit en naturlig del av familjens vardag och de rekommenderar andra familjer att våga testa.

De 20 familjerna som deltog i Utan bilen dealen under våren 2021, minskade sina bilresor under milen med 80 % genom att totalt byta ut 2000 bilresor. Det är vid korta resor bilen förorenar som mest, innan katalysatorn hunnit bli varm. Att välja cykeln för resor under milen är därför något av det mest klimatsmarta du kan göra.

Tillsammans har familjerna cyklat 1000 mil under de här 10 veckorna vilket motsvarar en resa ner till Saharaöknen och tillbaka.

Vill du också cykla mera?


Vikcykel, elcykel eller lastcykel? Så väljer du >


Vad kostar egentligen bilen – se våra räkneexempel >

Länk till sida om Utan bilen dealen hos Energi- och klimatrådgivningen

2020

december

Karta som visar var det finns cykelpakering, busshållplatser, bilpool, taxistopp, tunnelbana, laddplatser mm runt omkring medborgarplatsen.

Kartan visar var det finns cykelpakering, busshållplatser, bilpool, taxistopp, tunnelbana, laddplatser mm runt omkring medborgarplatsen

Ibland vill du gå, ibland cykla eller åka elsparkcykel, ibland åka med SL eller ta en bilpoolsbil eller lådcykel. Du kanske inte ens behöver en egen bil när en mångfald av tjänster växer fram.

I Stockholm finns många platser där du kan välja fritt bland färdmedlen och anpassa ditt val efter dagens behov. Runt kollektivtrafiken uppstår knutpunkter mer eller mindre naturligt. Stockholms stad, Stockholm Parkering, SL m.fl. markägare jobbar för att öka möjligheterna att kombinera olika transportslag på eller nära dessa knutpunkter. Bl.a. skapar vi cykelparkeringar, uppställning för elsparkcyklar och taxizoner i anslutning. Stockholm Parkering utvecklar mobilitetsgarage med allt fler tjänster i anläggningarna.

Ibland syns tjänsterna redan ute på gatan eller på torget men ibland måste man ta sig inomhus, under marken eller kolla i mobilen för att upptäcka allt som finns.

Medborgarplatsen är ett bra exempel. Här finns ett flertal tjänster som möjliggör ett liv utan att själv äga bil: kollektivtrafik i form av t-bana och bussar och även pendeltåg en kort bit bort, vidare elsparkcyklar och taxi samt platser för att parkera privata cyklar. Nära finns även andra tjänster som underlättar livet utan bil såsom flera cykelverkstäder och leveransboxar för enkel uthämtning av varor beställda på nätet. I Stockholm Parkerings p-hus under Medborgarplatsen kan den som behöver en bilpoolsbil hitta en – och ladda den.

Vy över medborgarplatsen med gående, uteserveringar, en grupp rödklädda personer som har jympa och bilar och träd i bakgrunden.

Genom att garaget finns under jord finns plats för annat uppe på medborgarplatsen, t ex skridskoåkning, eller som på denna bild, utomhusjympa. (foto Anne Lintala)

Att parkeringshuset ligger under mark lämnar samtidigt plats för annat, bl.a. skridskoåkning, uteserveringar och olika aktiviteter, som t ex jympa, uppe på torget.

Cykelboxar och cykelställ i två våningar i Stockholm Parkerings cykelgarage vid Odenplan (foto Stockholm Parkering)

Cykelboxar och cykelställ i Stockholm Parkerings cykelgarage vid Odenplan (foto Stockholm Parkering)

Liknande tjänster erbjuds vid till exempel Odenplan där det finns cykelparkeringsplatser och även låsbara cykelboxar med laddmöjlighet för elcyklar i Odenplans cykelgarage. I P-hus Slottsbacken huserar även Gamla Stans lådcykelpool i anläggningen. Här har man också samlat laddplatser för elbilar, cykelboxar att hyra, poolbilsplatser, leveransboxar m.m.

Närbild från sidan på en rad bilpoolsbilar parkerade på bilpoolsplatser i Högalidsgaraget

I Högalidsgaraget finns ett antal bilpoolsplatser (foto Stockholm Parkering)

Intill Hornstulls tunnelbanestation finns Högalidsgaraget med bilpoolsbilar, cykelboxar att hyra, uppställningsplats för Voi:s elsparkcyklar och leveransboxar.

Under kommande år kommer Stockholms stad att göra det lättare att leva utan egen bil genom att jobba vidare för att det ska bli lättare att kombinera olika reseslag vid fler knutpunkter och i Stockholm Parkerings anläggningar.

Men du som resenär behöver inte vänta, det finns många möjligheter att kombinera olika trafikslag i Stockholm redan idag.

oktober

illustration av cyklist

Anta utmaningen #jagtarcykeln. Välj under en vecka cykeln och avstå helt från bil och kollektivtrafk. Det är bra för dig, det är bra för klimatet och det minskar trängseln i kollektivtrafiken.

Just nu pågår en kampanj för att få fler stockholmare att välja cykeln. Alla i Stockholms län är välkomna att anta cykelutmaningen.

Du som deltar i kampanjen lovar att använda cykel som transportmedel under en veckas tid och dokumentera detta med inlägg på Facebook eller Instagram med #jagtarcykeln.

27 kommuner i länet deltar och vinnaren koras i sociala medier i slutet på oktober.

Vinn en elcykel

Cykelkampanjen pågår  från den 21 september till den 31 oktober. Du som deltar i kampanjen har chansen att vinna en elcykel. Energi och klimatrådgivningen väljer ut det bidrag de tycker medverkat på bästa sätt.

Läs mer och anmäl dej till kampanjen #jagtarcykeln

augusti

juli

juni

Mobilitetstjänster innebär sömlös integrering av olika transportslag istället för privat bilägande. Den engelska förkortningen är MaaS, Mobility as a Service.

Nu testas mobilitetstjänsten UbiGo i Stockholm. Med den kan hela familjen resa med hjälp av ett flexibelt månads abonnemang där resorna både planeras, bokas och betalas i mobilen. UbiGo inkluderar kollektivtrafik, hyrbilar, bilpool och taxi. Prenumeranterna på resepaket får tillgång till ett antal dagars resor med kollektivtrafiken och ett antal hyrtimmar för bil i sin telefon. Resor som inte utnyttjas överförs till nästa månad och den som behöver mer restid kan enkelt lägga till fler.

Läs mer på Stockholms stads webbsida

april

I corona-tider gäller andra och snabbt föränderliga rekommendationer om val av färdmedel. Följ alltid aktuella råd på krisinformation.se och hos SL

Kan du cykla istället för att åka kollektivt? Kanske är det enklare än du tror. Om du tror att det kan vara möjligt är det ett bra tillfälle att prova nu. Både för din egen och för dina medtrafikanters skull. På cykla.stockholm hittar du bl a info om cykelvägar i Stockholm.

Det kommer också en tid när vardagen återvänder igen. Med långsiktigt fokus på hållbara resor och transporter fortsätter utanegenbil.se att bjuda på tips och inspiration om sätt att resa och leva utan egen bil.

mars

Vi söker hushåll som vill prova att leva utan egen bil. Ni ställer av bilen i tre månader och erbjuds i gengäld alternativ såsom elcykel, ellastcykel med plats för minst två barn, kollektivtrafikkort samt upp till fem tillfällen med bilpool, hyrbil eller annan typ av bildelningstjänst.

Provperioden kommer vara 1 september till 30 november*.

Vi söker er som…

 • Är minst två personer i hushållet, varav minst en över 18 år
 • Är nyfikna på om ni kan klara er utan egen bil
 • Har minst en bil som används flera gånger i veckan
 • Bor och lever så att det är praktiskt genomförbart att ersätta en ansenlig del av bilresorna med elcykel, lastcykel och/eller kollektivtrafik
 • Är eller vill bli aktiva på instagram och facebook och tycker det är kul att berätta om ert liv i sociala medier
 • Gärna ställer upp på intervjuer och medieinslag i kommersiella/publika mediekanaler
 • Bor i Botkyrka, Danderyd, Haninge, Huddinge, Håbo, Nacka, Nynäshamn, Salem, Stockholms stad, Sundbyberg, Sollentuna, Tyresö, Upplands-Bro eller Österåker.

Ansökningsperioden är nu över och anmälan är stängd.

Testhushållen utses av Energi och klimatrådgivningen i deltagande kommuner och beslutet meddelas senast 31 maj. Utvalda hushåll kommer att medverka i olika kommunikationsaktiviteter inom satsningen samt själva publicera egna inlägg om satsningen.

*Tillägg: Vi kommer anpassa projektets upplägg och tidsramar så att det passar rådande omständigheter med anledning av coronaviruset.

 

I takt med att allt fler cyklar, och dessutom har flera olika cyklar, ökar trycket på cykelrummet. Har det blivit trångt och rörigt? Är där en blandning av cyklar som används dagligen och andra som mest förvaras långa tider? Det behöver inte vara så. Varför inte ta tillfället i akt att fixa till cykelrummet inför våren?

I vår information till bostadsrättsföreningar har vi samlat tips på hur ni kan få cykelrummet att fungera bättre. Där finns även lite tips på bra anordningar för att få plats med fler cyklar, t ex genom upphängning. Här kommer några exempel:

Bild på en cykel som står i ett cykelställ med byglar som gör att man kan låsa fast både hjul och ram i stället.

Cykelställ i olika höjdnivåer med bygel för fastlåsning av hjul och ram (bild Jansson&Partner).

 

Bild från ett cykelrum med cyklar upphängda i framhjulet i krokar på väggen

Cyklar som bara används ibland, t ex säsongsvis, kan långtidsförvaras upphängda på krokar. Då blir det mer plats för de cyklar som används dagligen (bild från Cyklos).

 

Bild från ett cykelrum med cyklar upphängda i framhjulet på ett runt högt cykelställ

Fristående runt cykelställ för yteffektiv förvaring av cyklar (bild från Cyklos).

Börja gärna med att göra en cykelutrensning: läs mer om  hur ni rensar ut gamla cyklar och planerar ett bra cykelrum →

januari

Bor du i bostadsrätt och skulle vilja att ni hade bilpool, cykelpool eller bättre cykelförvaring? Nu är det dags för dig som är medlem i en bostadsrättsförening att lämna in förslag till föreningens årsstämma. På webbplatsen utanegenbil.se hittar du tips både om att skriva en motion och argument du kan använda för bilpool och cykelpool.

Till årsstämman blir alla medlemmar inbjudna och har rätt att vara med och fatta beslut.

Så här skriver du en motion

 • Skriv en rubrik som kortfattat beskriver vad ärendet handlar om
 • Skriv vad ärendet handlar om
 • Avsluta motionen med att själv föreslå ett beslut som du tycker att årsstämman ska ta
 • Skriv under dokumentet med ditt namn
 • Skicka eller lämna personligen din motion till din styrelse

Förslag på argument du kan använda om bil- och cykelpool

Rättvis användning av föreningens resurser

Att parkera på föreningens parkeringsplats är mer attraktivt än att ha så kallad boendeparkering. Det beror främst på att bilägarna har en fast plats och därmed slipper leta parkering och ta hänsyn till städdagar, men också för att det oftast är närmare boendet. Ändå är det billigare att stå på föreningens parkeringsplats. Det innebär att alla medlemmar är med och finansierar något som bara ett fåtal kan utnyttja. Samtidigt är kölistan till parkeringsplatserna lång och ibland hyrs parkeringsplatser ut i andra hand. Genom att använda en eller flera parkeringsplatser till en bilpool och/eller cykelpool blir det en mer rättvis fördelning av parkeringsutrymmet eftersom alla medlemmar kan utnyttja poolen.

 Insats för miljön och eventuellt ökat försäljningspris på lägenheterna

Att göra det lätt för föreningens medlemmar att resa utan egen bil är en insats för miljön och det gör fastigheten attraktiv. Allt fler blir intresserade av att klara sig utan egen bil och en förening som underlättar det och som har miljötänk är tilltalande för potentiella lägenhetsköpare.

Allt fler väljer cykeln som transportmedel

På marknaden finns nu flera olika typer av cyklar som kan fungera som alternativ till bil, såsom elcyklar och lastcyklar. En lastcykel eller elcykel kan vara en stor investering för ett enskilt hushåll, särskilt om den inte används så ofta. Om flera olika personer i föreningen skulle köpa lastcyklar skulle cykelrummet också snabbt bli fullt. Då är det smartare att dela på inköpskostnaden och utrymmet genom att ha en cykelpool.

Stökigt cykelrum

Alltför många cyklar trängs på en för liten yta i cykelrummet. Många cyklar är också trasiga och ser ut att aldrig användas. Detta gör det onödigt krångligt och svårt för dem som vill förvara sina cyklar där att också använda sina cyklar. Genom att rensa bort gamla trasiga cyklar och inreda cykelrummet med bättre cykelställ blir det lättare att cykla i föreningen. Det skulle också bli trevligare och skapa mindre irritation.

Läs mer om hur ni kan gå tillväga för att fixa en bilpool, cykelpool eller göra i ordning ert cykelrum här.